Horseforte Oy Harmoniatalli Turvallisuusasiakirja

1.Yrityksen perustiedot:

Horseforte Oy Harmoniatalli/Tampere

Satulakatu 5 33560 TAMPERE

ajo-ohje: Käänny Niihamankadulle, aja Tampereen Ratsastuskeskuksen ohi ja käänny seuraava risteys oikealle Satulakatu, aja tien päähän. Alueella tallentava kameravalvonta.Henkilökuntaa ja avustajia sitoo vaitiolovelvollisuus asiakkaiden tiedoista.

puh:040-5598088

sähköposti: tunnit@horseforte.fi

 

2.Yrityksen toimenkuva

Horseforte Oy tuottaa monipuolisesti ratsastuksen ja hevostaitojen opetusta yrityksille ja yksityisille harrastajille. Talli on Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu, jonka toimeenkuvaan kuuluvat olennaisena osana myös hevosavusteiset palvelut eri muodoissaan. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat ratsastustunnit koulu- este- ja maastoratsastuksessa ja kärry-ajelut. Tallilla järjestetään myös kursseja, erityisryhmien ratsastusta ja toimintapäiviä harrasteryhmille. Yrityksen tiloja ja hevosia vuokrataan erilaisia kursseja,valmennuksia ja kuntoutusjaksoja varten muille yrittäjille, jotka ovat hevosalan ammattilaisia.

Eri tuoteryhmille on laadittu tuotekohtaisten riskianalyysien pohjalta yksityiskohtaiset turvallisuussuunnitelmat ja tallilla on ajantasainen turvallisuusasiakirja. Henkilökunta on perehtynyt turvallisuusasiakirjaan ja tuotteiden turvallisuussuunnitelmiin.

3.Yrityksen asiakkaat ja asiakasryhmät

Harmoniatalli tarjoaa opetusta vakioratsastustunneilla ja yksittäisillä käyntikerroilla. Ryhmäkoko 1-4 ratsastajaa . Tunnit on jaettu tasoryhmiin, joista asiakasta informoidaan etukäteen. Päihteiden käyttö ja tupakointi on kielletty kaikissa tilanteissa tallin alueella. Ohjaajalla on oikeus olosuhteiden muuttuessa vaihtaa ratsastuspaikkaa,keskeyttää toiminto tai poistaa turvallisuusriskin muodostava asiakas tunnilta. Mikäli asiakas ohjeiden vastaisella toiminnallaan aiheuttaa tunnilta tai toiminnosta poistamisen, ei yritys korvaa käyttämättä jäänyttä tuotetta asiakkaalle. Varattu tunti on peruttava viimeistään edellisenä päivänä, tai muuten se veloitetaan täysimääräisesti.

4.Toimintaan liittyvät riskit ja asiakasturvallisuus 

Ratsastuskoulutoiminnan riskit ovat todellisia, koska asiakkaat ja henkilökunta on tekemisissä eläinten kanssa. Vaikka hevoset ovat koulutettuja ja huolellisesti tehtävään valittu, on aina olemassa riski että jotain sattuu. Yleisimpiä ratsastustoiminnan riskejä ovat:

-selästä putoaminen, seurauksena ruhjeet, lihaskivut, raajojen murtuminen, aivotärähdys

-varpaiden jääminen kavioiden alle, seurauksena kynnen irtoaminen, jalkapöydän murtuma

-hevonen puree tai potkaisee, seurauksen vaatteiden rikkoontuminen,ruhjevammat,verenpurkaumat,murtumat, sisäelinvammat

-muut hevosen aiheuttamat vammat kuten liukastelu,törmääminen, kaatuminen

-työvälineiden aiheuttamat vammat

Toimenpiteet vaarojen välttämiseksi:

-tiedottaminen riskeistä ja niiden ehkäisystä

-turvallisuusvälineiden ja henkilösuojainten käytön opastaminen

-tilanteen tasalla pysyminen henkilöstöpalaverit

asiakkaiden opastamien osalta on informoitu tallin seinällä ohjeilla ja havainnollisilla kuvilla ja piirroksilla.Ohjeita tallilla liikkujalle, rakennuspiirrustus jossa hätäpoistumistiet ja pelastuskalusto lueteltu,ohjeet hätätilanteessa toimimiseen.

Tuomioistuimen ulkopuolinen riidanratkaisuelin,joka on toimivaltainen kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisessä riita-asiassa:

Jos kauppasopimusta koskevaa erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla, kuluttaja voi saattaa asian kuluttajariitalautakunnan (www.kuluttajariita.fi) ratkaistavaksi.

Ennen asian viemistä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn kuluttajan tulee olla yhteydessä maistraattien kuluttajaneuvontaan (www.kuluttajaneuvonta.fi).

5.Ratsastusvarusteeet

Ratsastuksessa tarvitset tukevat kengät, joissa pieni korko estää jalustimen luisumasta jalan läpi, joustavat housut, säänmukainen ulkovaatetus. Vältä isoja kaulaliinoja ja liehuvia huppuja. Takki pidetään kiinni ratsastaessa. Ei purukumia suussa. Pitävät hanskat helpottavat ohjaamista. Tallilla on uusia VG1-turvaluokitettuja ratsastuskypäriä lainattavissa. Turvaliivin käyttöä suositellaan, varsinkin estetunneilla ja maastossa. Heijastinliivit maastoratsastusta varten löytyy myös tallin puolesta.

 

Hevosten varusteet säilytetään satulahuoneessa nimetyillä merkityillä paikoillaan ja harjat hevosten nimetyissä sankoissa. Kaikki varusteet tarkistetaan ja huolletaan viikottain. Rikkoontuneet varusteet korjataan tai vaihdetaan uusiin.

6.Muut välineet ja varusteet

Turvallisuusvaruste                                       Sijainti

EA-LAUKKU                                                  maneesin ramppi

ENSIAPUVÄLINEET                                         lääkekaappi inva WC

SAMMUTUSPEITE                                           keittiötila

Jauhesammutin 3 kpl                                     sos. tila, maneesi etuovi, maneesi takaovi

Paloposti/sammutusletkut                               talli vesiboxi

Kylmäpakkaukset                                            keittiö pakastin

Hevosten lääkkeet                                         satulahuone (vain hlökunta antaa!)

7.Hevoset ja ponit

Tampereen Tallilla on tilat 12 hevosen pihatto ja 3 sisäkarsinaa tallissa ja 3 hoitopaikkaa tallissa.  Pienimmän shetlanninponin painorajoitus on 45kg, isot ponit 70kg ja hevoset 80-100kg. Hevosluetteloa päivitetään päiväkirjaan. Eri toiminnoissa käytettävät hevoset ovat tehtäväänsä koulutettuja ja sopivia.

8.Turvallisuusorganisaatio ja työntekijöiden toimenkuvat

Timo Huttunen: Kiinteistövastaava, turvallisuuspäällikkö/vastaava

Arja Huttunen: Ratsastuksen opettajan ammattitutkinto, Ammatillinen opettajakorkeakoulu, EA2,hygieniapassi,sos. ped. ohjaaja SPHT turvallisuuspäällikön varahenkilö

Lisäksi tilojamme ja hevosiamme vuokrataan hevosalan ammattilaisille erilaisiin kursseihin, valmennuksiin ja kuntoutuksiin. Ulkopuoliset toimijat perehdytetään turvallisuusohjeisiin ja toimiviin käytänteisiin hevosten hoidossa ja käsittelyssä.

9. Rakennukset ja rakenteet

Harmoniatalli Tampere koostuu yhdestä rakennuksesta, joka sisältää 5 osaa.

1.Pihatto 15 hevoselle mitoitettu,

2.talli 3 karsinaa ja 3 hoitopaikkaa,

3.ratsastusmaneesi 22x42m, aidattu ulkokenttä 22x42m

4.Sosiaalitila, jossa keittiö,inva wc, hevosten varustehuone, kokoustila samassa

5. Heinälato/lantala/varasto osa

Ratsastuskeskuksen omistaa Horseforte Oy, tontti on vuokrattu Tampereen kaupungilta.

Tilojen paloturvallisuus- ja pelastusvälineistö tarkastetaan vuosittain useiden toimijoiden taholta. Henkilökunta on ohjeistettu ja harjoitellut alkusammuttimien käyttöä. Rakennuksen poistumistiet on merkitty ja valaistu poistumistie kyltein. Maneesissa on myös hätävalo joka palaa sähkökatkosta huolimatta. Turvallisuuspäällikkö tarkastaa laitteiden kunnon säänöllisesti. Poistumisteitä on 4 kpl.

Ratsastamme lisäksi aidatulla ratsastuskentällä 22x42m ja maastossa kuljemme lähimetsässä ja -alueella hevosille merkittyjä ratsastusreittejä pitkin.

10.Ihmisten ja eläinten pelastaminen tulipalotilanteessa

Rakennuksen tulipalotilanteessa asiakkaat ohjataan ulos rakennuksesta henkilökunnan toimesta. Autot ym. siirretään mahdollisuuksien mukaan kauemmas rakennuksesta. Henkilökunta johtaa hevoset ulkoaitauksiin tarhaan tai kentälle ulos rakennuksesta.Koska paniikkitilanteessa hevoset pyrkivät palaamaan takaisin talliin, on hevoset varustettava riimulla ja vietävä yksitellen ulos ja portit suljettava huolellisesti.

11.Toimintaohje onnettomuuden/hätätilanteen varalle:

-yleinen hätänumero 112

-työnjako ja johtamisvastuu turvallisuusorganisaation mukaisesti

-toimintajärjestys SPR:n yleisen ohjeen mukaisesti

ARVIOI TILANNE

TEE TARVITTAESSA HÄTÄILMOITUS

PELASTA

ESTÄ LISÄONNETTOMUUDET

ANNA HÄTÄENSIAPU

12. Tapaturman tai onnettomuuden jälkeen tehtävät toimenpiteet:

-tapaturman kärsineen asiakkaan tilan seuranta

-tapausilmoituslomakkeen täyttäminen turvallisuuskansioon

ilmoittaminen kuluttajavirastoon

-mahdollinen yhteydenotto vakuutusyhtiöön korvauksien osalta

onnettomuusanalyysi-koko henkilökunta

-jatkotoimenpiteet ja niiden toteuttaminen

13. Vakuutukset

Horseforte Oy:llä on toiminnan vastuuvakuutus, satunnaisilla kävijöillä on voimassa satunnaisratsastajien vakuutus. Säännöllisillä viikkotunneilla ratsastavalla tulee olla oma tapaturmavakuutus, jonka saa liittymällä johonkin ratsastusseuraan tai lunastamalla green cardin Ratsastajainliiton kautta.Lue lisää sivulta www.ratsastus.fi Tarkistamme kortit vuosittain vakioasiakkailtamme.

Turvallisuusasiakirja päivitetty 11.7.2019 Arja ja Timo Huttunen